Respect voor het erfgoed en energie-efficiëntie

Het kasteel van Bouillon, dat uittorent boven de Semois, is het oudste feodale bouwwerk dat ons land rijk is. Dankzij de upgrading van de nachtverlichting met led-technologie zorgden de teams van ENGIE Fabricom ervoor dat deze burcht voortaan ook ’s nachts tot zijn volle recht komt.

Een belangrijke opdracht in dit relightingproject was rekening te houden met de historische waarde van de site. De bekabeling en de verlichtingselementen moesten discreet aangebracht worden, zonder het gebouw te beschadigen. Aangezien het complex bovenop een rots werd gebouw, konden de teams voor de installatie bovendien geen gebruikmaken van hoogtewerkers.

Aangezien de gevels niet bereikbaar waren, werd beroep gedaan op klimmers die de gewoonte hebben om op hoogte te werken en die opgeleid werden door onze teams om de uitrusting te plaatsen.

De rol van ENGIE Fabricom

  • Het project werd uitgewerkt door het Belgische bureau Radiance35, gespecialiseerd in de verlichting van historische sites. ENGIE Fabricom was verantwoordelijk voor de externe installaties en de projectoren die op de muren en gevels van het kasteel geplaatst werden.
  • De installatie bestaat uit 4 km kabels en 162 lichtpunten. Aangezien er gekozen werd voor 100% ledverlichting, verbruikt men 80% minder energie dan met een klassieke installatie.
  • Omdat de gevels langs de buitenkant niet bereikbaar waren met hoogtewerkers en de binnenruimten te krap zijn, deden we een beroep op ‘steeplejacks’; klimmers die gewoon zijn om te werken op grote hoogte. Ze werden door onze teams speciaal opgeleid om de uitrusting aan te brengen.