De Grote Markt van Brussel is één van de toeristische trekpleisters van ons land. Het eeuwenoude marktplein wordt omringd door waardevolle historische panden, waarvan de gevels door de UNESCO beschermd worden als werelderfgoed. ENGIE Fabricom kreeg de opdracht om de prachtige site ook ’s avonds en ’s nachts tot zijn recht te laten komen met aangepaste sfeerverlichting.

Mooi, milieuvriendelijk en efficiënt

De internationaal gereputeerde lichtkunstenaars Isabelle Corten (Radiance 35) en Patrick Rimoux ontwierpen een lichtplan dat de architecturale details van de gebouwen en vooral het kantwerk aan de gevel van het stadhuis moest accentueren. Behalve sfeervol en esthetisch moest de verlichting ook milieu- en budgetvriendelijk zijn. Als werfleider was ENGIE Fabricom verantwoordelijk voor de installatie van de ledlampen en van het 10 km lange glasvezelnetwerk voor het klank- en lichtspel.

De rol van ENGIE Fabricom

  • Voor de verlichting maakten we gebruik van de nieuwste milieuvriendelijke ledtechnologie. De energiefactuur van de stad voor de verlichting van de Grote Markt is daardoor met 80% dalen.
  • Om de 1 600 ledprojectoren te verbinden en aan te sturen, installeerden we een glasvezelnetwerk van meer dan 10 km. Deze technologie is verbonden met een intelligente regiebediening om klank- en lichtspel mogelijk te maken.
  • Om de ledverlichting te plaatsen gebruikten we kleeftechnieken die het mogelijk maken om de installatie aan te brengen met respect van de beschermde gevels en die  zonder schade kan verwijderd worden.