80% minder energieverbruik

Het historische belfort van Bergen, een parel van de Belgische architectuur, behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Om het gebouw ook in het donker beter te laten uitkomen en op de energiefactuur te besparen, liet de stad een nieuwe ledverlichting installeren. Ze maakte daarbij gebruik van de ervaring van ENGIE Fabricom met erfgoedverlichting.

De nieuwe verlichting van het belfort maakt 100% gebruik van ledlampen. Het voordeel? Zij verbruiken heel wat minder. Wat het belfort van Mons betreft, moeten de 185 lichtpunten toelaten om de factuur met 80% te verminderen ten opzichte van traditionele verlichting en de onderhoudskosten met een factor 4 verminderen.

De rol van ENGIE Fabricom

Om historische gebouwen correct te verlichten zijn specifieke technieken vereist. Zo mag de installatie de bescherming van het gebouw niet in de weg staan. Ze moet ook gemakkelijk weer kunnen worden verwijderd, zonder sporen op het monument achter te laten. Voor de installatie van de nieuwe verlichting deed Mons een beroep op de relighting-experts van ENGIE Fabricom.

  • We installeerden 185 lichtpunten, vrijwel allemaal ledlampen. Daardoor zal de factuur, in vergelijking met een klassieke verlichting, met 80% dalen en zullen de onderhoudskosten met een factor 4 verminderen.
  • Voor deze opdracht gebruikten we meer dan 2,5 km kabels.
  • De nieuwe verlichting kan via een webinterface op afstand worden bediend. Bovendien biedt het de mogelijkheid om lichtshows op afstand te programmeren en te beheren.
  • Het systeem geeft aan of de installatie correct functioneert, meldt defecten en afwijkingen onmiddellijk wanneer ze zich voordoen en helpt om ingrepen te plannen.
  • Voor de installatie kregen onze klimmers/elektriciens een opleiding om te werken in de buurt van enkele valken die van de linkerbol van het belfort hun vaste nestplek hebben gemaakt.