ENGIE Fabricom nam onlangs een nieuw atelier voor het onderhoud elektromotoren in gebruik. Deze werkplaats werd ontworpen en gebouwd om ook in aanmerking te komen voor een kwalificatie voor het onderhoud van nucleair geklasseerde elektrische motoren. Dit maakt onze nieuwe infrastructuur behoorlijk uniek in Europa.

Ook voor motoren uit kerncentrales

In het 1.800 m² grote atelier beschikt ENGIE Fabricom over geavanceerde uitrusting om hoogspannings- en laagspanningselektromotoren te onderhouden en te reviseren. En is zo uitgerust dat het kan zorgen voor het bijzondere en hoogkwalitatieve onderhoud van de talrijke nucleair gekwalificeerde motoren.

Vanuit deze werkplaats wordt nauw samengewerkt met andere mechanische onderhoudswerkplaatsen en elektromechanische teams van ENGIE Fabricom voor de mechanische revisie van complexe installaties. Het geïntegreerde kwaliteitsborgingssysteem dat zich ook leent voor het onderhoud van nucleaire motoren, garandeert een hoge standaardkwaliteit voor alle types van motoren.

Een unieke uitrusting

Een belangrijk deel van de investering is de impregnatietank (3m diameter en 4m hoog), deze is noodzakelijk om nucleaire motoren te onderhouden. Na het onderhoud worden de motoren in nucleair gecertifieerd hars in deze tank ondergedompeld om de isolatiewaarde te garanderen. De investering in de impregnatietank is behoorlijk uniek in Europa, gezien de meeste ateliers die motoren reviseren niet over een dergelijke installatie beschikken. ENGIE Fabricom maakt ook als eerste gebruik van het nieuwe type nucleair gekwalificeerd hars. ENGIE Fabricom investeerde tevens in een specifieke testbank. In deze testbank wordt er geen gebruik gemaakt van frequentiedrivers waardoor het risico op lagerschade door zwerfstromen uitgesloten wordt.

Tot de eerste opdrachten van het nieuwe atelier behoort o.a. de revisie van een aantal motoren van de kerncentrales Doel en Tihange.

Een complete service voor het herstel van elektrische motoren 

  • Reinigen en drogen
  • Testen
  • Demontage en schadebeoordeling
  • Herwikkelen
  • Vacuümdrukimpregnatie
  • Mechnische revisie
  • Eindtest en rapportering