Aandacht voor zowel energie-efficiëntie, esthetiek en een beschermd monument

De zaal van het belangrijkste opera- en dansgebouw van België werd tot voor kort verlicht met 1 500 halogeenlampen van 40W. Het vervangen van deze energievreters door zuinige ledverlichting was slechts een deel van een totaalproject waarvoor ENGIE Fabricom werd gekozen. Ook de hele podiumverlichting en de coulissen werden vernieuwd en uitgerust met ledverlichting. Na een renovatie van twee jaar baadde de Koninklijke Muntschouwburg in het najaar van 2017 in totaal nieuw licht.

De rol van ENGIE Fabricom

De technische expertise van ENGIE Fabricom was van cruciaal belang, want voor de nieuwe elektrische installatie en lichtinstallatie moesten de oude kabels zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt. De Muntschouwburg is immers een beschermd monument waar je niet zomaar in mag boren om leidingen te leggen. ENGIE Fabricom stond in voor de:

  • Vernieuwing van de elektrische installatie in de zaal, inclusief de majestueuze kroonluchter met ledlampen.
  • State-of-the-art podiumverlichting.
  • Noodverlichting en de verlichting in de verbindingsruimten en de trappenhallen, die moeten blijven branden tijdens de opvoeringen.
  • In de coulissen bestond de uitdaging erin om een verlichting te installeren die onzichtbaar is voor het publiek maar de acteurs en de technici wel in staat stelt om veilig rond te lopen tijdens de voorstellingen. We kozen voor een systeem van kleine lichtjes die tijdens de repetities wit zijn en tijdens de opvoeringen blauw.