Het Delta ziekenhuis, gelegen op een van de drukste kruispunten van Brussel, groepeert de ziekenhuisactiviteiten van het Edith Cavell Ziekenhuis en van Park Leopold. Het telt acht verdiepingen verspreid over een oppervlakte van 100.000 m². De drie service entiteiten van ENGIE werkten er samen aan de bouw van dit nieuwe, hypermoderne zorgcentrum. 

Ultramodern ziekenhuiscentrum

Dit ultramoderne ziekenhuiscentrum biedt de recentste technologie op het vlak van geneeskunde: medische beeldvorming, nucleaire geneeskunde, dialysedienst, spoeddienst… Bovendien beschikt het met 34 zalen over één van de grootste operatiekwartieren van Brussel. Als herstel-, rust- en gezondheidsoord is Delta tevens uitgerust met een kinderdagverblijf, een bedrijfsrestaurant en verschillende handelszaken.

Om een antwoord te bieden op hun noden en met het oog op efficiënt energieverbruik, heeft ENGIE zich omringd met experten uit alle filialen : ENGIE Cofely, ENGIE Axima en ENGIE Fabricom. Samen boden ze intelligente en duurzame energie-oplossingen aan. De focus lag hierbij op veiligheid, het ter beschikking stellen van alle informatie aan de gezondheidsexperten, gebruik van technische installaties aangepast aan hun noden, comfort voor een betere behandeling van de patiënten en energie-efficiëntie.

De rol van ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom plaatste de elektrische technische installaties. Alle systemen werden gescheiden (voeding en elektrische circuits, koeling, toegangscontrole…) zodat geen enkele storing een bedreiging zou vormen voor het ziekenhuis. Een permanente controle laat een snelle interventie toe door de technische teams. Het gebouw maakt eveneens gebruik van 100% ledverlichting.

ENGIE Cofely heeft een groot datacenter geïnstalleerd dat het mogelijk maakt om alle technologieën te beheren. Hierdoor kan het energiebeheer beter opgevolgd worden en heeft men volledige controle over de temperatuur, verlichting, informaticanetwerk en opvolging van patiënten tot in het operatiekwartier.

ENGIE Axima stond in voor de HVAC installatie waarbij het ziekenhuis werd uitgerust met gascondensatieketels, warmtepompen, koelsystemen met hoog rendement, free chilling, luchtbehandelingscentrales en zonnepanelen voor het warm water.

Het Delta ziekenhuis toont nogmaals aan dat ENGIE beschikt over een ruime expertise voor de zorgcentra.