Een innovatieve oplossing voor het ontwerp en de productie van complexe stukken.

Disruptieve innovaties leiden vaak tot fundamentele evoluties. Dat geldt zonder enige twijfel voor 3D-printing. Daarom zet ENGIE Fabricom volop in op deze techniek. We bieden onze klanten een totaalservice, van design en engineering tot afgewerkt product, testen inbegrepen.

Snel en optimaal maatwerk

Om in het kader van onderhoudswerken of herstellingen bij onze klanten hoogcomplexe stukken met interne structuren te kunnen gebruiken, investeert ENGIE Fabricom sinds een aantal jaren fors in 3D-printing. De techniek biedt tal van voordelen.

  • Optimalisatie van uw product: 3D metal printing laat u een enorme vrijheid aan ontwerp toe. Uw eindproduct kan geoptimaliseerd worden op gebied van warmteoverdracht, flow, gewicht of geïntegreerde functionaliteit.
  • Design van complexe onderdelen: op basis van hun specifieke functionaliteit en de specifieke behoeften van de klant.
  • Sneller en goedkoper: de assemblage van complexe onderdelen en het maken van gietstukken, zijn vaak arbeids- en tijdsintensief. Met 3D metal printing produceren we grote assemblies of onderdelen in één keer. Zo vermindert onze klant kosten en de doorlooptijd.
  • Betere beschikbaarheid van reserveonderdelen: eerst ontwikkelen wij een CAD-model op basis van 3D-scanning en reverse engineering. Daarna kunnen we dat model al dan niet met optimalisaties produceren via 3D metal printing. Voorraden aanleggen wordt op die manier overbodig.

Om steeds meer inzicht te verwerven in alle mogelijkheden van 3D-printing en die expertise in te inzetten voor een steeds optimalere toepassing van de techniek, kunnen we rekenen op een samenwerking met Laborelec en KU Leuven.

De rol van ENGIE Fabricom

U kunt op ENGIE Fabricom rekenen voor de begeleiding van uw totale traject: vanaf het vinden van de juiste applicaties, via (re)design en engineering, tot afgewerkt product. We zorgen ook voor uitgebreide tests en voor de bijhorende kwalificatie.

Het 3D metal printing proces gebeurt volledig in ons atelier in Zwijndrecht, in combinatie met CNC-machining om de juiste toleranties en ruwheden te bekomen.