Vijfassig verspanen is de weg van de toekomst. Hoewel ENGIE Fabricom Maintenance in Zwijndrecht al over de know-how beschikte om hoogkwalitatieve machineonderdelen te maken, wilde het nog verder gaan op de ingeslagen weg. We kozen voor het Variaxis i-600 bewerkingscentrum van Yamazaki Mazak in combinatie met het MPP automatisatiesysteem. Een primeur voor België die zorgt voor bijkomende capaciteit, extra nauwkeurigheid en tal van nieuwe mogelijkheden.

Onze Maintenance teams in Zwijndrecht hebben alles onder één dak voor het ontwerpen, herstellen en bouwen van machines en machineonderdelen. Senior Project Manager Geert Verberckmoes legt uit hoe we dagelijks het verschil maken: “Productiestilstand is de grootste nachtmerrie van een bedrijfsleider. Het bouwen van machineonderdelen is gegroeid uit het herstellen van bepaalde componenten. Om dat snel en kwalitatief te doen, heb je machines van niveau nodig, zodat de klant binnen de kortste keren weer aan de slag kan. Vanuit die optiek en met onze expertise en capaciteit, maken we ook onderdelen voor derden. We zijn een echte verspaner geworden die de ambitie heeft om technisch de top van de markt te worden.

Extra capaciteit

Met de VTC-800/20 SR met vierde en vijfde as van Yamazaki Mazak introduceerde ENGIE Fabricom enkele jaren geleden het vijfassig verspanen.Door vijfassig te frezen kan je heel wat tijd besparen. Het gaf ons zoveel mogelijkheden, dat de draaitafel op de duur overbevraagd werd en er bottlenecks ontstonden. We hebben daarom de analyse gemaakt van welke producten er voordeel hadden bij een vijfassige bewerking, om vervolgens beslissingen te kunnen nemen over nieuwe investeringen. Ook onze ambitie om ’s nachts een extra onbemande shift te kunnen draaien en nog meer capaciteit te creëren, speelde daarin een belangrijke rol.

Proceszekerheid en nauwkeurigheid

Uiteindelijk viel de keuze op de Variaxis i-600 van Yamazaki Mazak, in combinatie met het Multi Pallet Pool palletwisselsysteem.Behalve dat onze operatoren vertrouwd waren met het Smooth besturingssysteem en bestaande programma’s gemakkelijk konden omgezet worden, gaven vooral de proceszekerheid en een hoge nauwkeurigheidsgraad van de machine de doorslag. Om de volle mogelijkheden van simultaan vijfassig verspanen te benutten, investeerden we ook in een nieuw CAD/CAM-pakket dat rechtstreeks in de post-processor van de machine geïntegreerd is.

Zo kunnen we verschillende onderdelen als een set door elkaar produceren. Dankzij het Multi Pallet Pool systeem, kunnen we nu overdag het stukwerk plannen en ’s nachts het seriewerk onbemand afwerken. Er zijn zo plots acht uren in een dag bijgekomen.

Sinds ENGIE Fabricom de nieuwe freesmachine in januari 2019 in gebruik nam, beschikken we nu over een optimale capaciteitsbenutting en zijn de bottlenecks verdwenen. Interesse? Contacteer ons hier.