ENGIE Fabricom is dé referentie voor het vervaardigen van hoogkwalitatieve mechanische onderdelen. Naast verspanen, biedt het productportfolio van de mechanische werkplaats van ENGIE Fabricom in Zwijndrecht ook innovatieve ontwikkelingen zoals metaal 3D-printing.

Reproduceren en ontwerpen van mechanische onderdelen

Samen met zusterbedrijf ENGIE Laborelec, is ENGIE Fabricom al enkele jaren actief in 3D-printing, ook additieve fabricage genoemd. Aanvankelijk specialiseerde ENGIE Fabricom zich bij 3D in het reproduceren en printen van wisselstukken. Vandaag biedt ENGIE ook de mogelijkheid om onderdelen te ontwerpen.

Combinatie van 3D-printing met conventionele productie

In de mechanische workshop van Zwijndrecht biedt ENGIE Fabricom zowel 3D-printing als conventionele technieken aan om metalen te verspanen. De twee vullen elkaar vaak aan: een 3D-stuk kan een nabewerking krijgen met frees- en draaibehandelingen. Dit maakt van de mechanische workshop een fabriek voor additieve productietechnieken of een geïntegreerde 3D-productiefabriek.

ENGIE beschikt ook over de engineering om onderdelen te ontwerpen door middel van 3D-printen, die onmogelijk te produceren zijn met conventionele productie. Is er een stuk dat moeilijk blijkt om te printen, dan kan 3D-printen gecombineerd worden met conventionele productie. Zo kan ENGIE een totaaloplossing aanbieden, van ontwerp tot afgewerkt product.

Tijds-en kostenbesparing

Reactiviteit is ook een troef bij 3D-printing, maar uiteindelijk zal de kostprijs steeds de eerste drijfveer zijn. Bij het berekenen van die kostprijs moet niet enkel gekeken worden naar de eigenlijke productie. Ook in het voortraject, het ontwikkelen, het onderhoud en de betrouwbaarheid achteraf kan 3D de globale kostprijs gunstig beïnvloeden.

Lloyds Register Kwaliteitserkenning

Eind 2019 ontving ENGIE een certificering van Lloyds Register, een onafhankelijke auditorganisatie voor het hele 3D-printingproces voor roestvrij staal, een wereldprimeur. Het laboratorium van ENGIE Laborelec onderwierp de legering – in poedervorm – aan een reeks strenge regels en tests die noodzakelijk zijn voor kwaliteitsgarantie (certificering). ENGIE Fabricom heeft daarbij het 3D-printing proces ontwikkeld. Vandaag heeft ENGIE Laborelec ook heel wat onderzoek lopen naar andere legeringen.

De certificering was een zeer belangrijke mijlpaal voor additieve fabricage omdat ENGIE het eerste bedrijf ter wereld is die de dubbele certificering heeft verkregen: voor het laboratorium én voor het 3D-printingproces van hoogwaardige componenten. Dankzij deze kwaliteitserkenning en zijn expertise op het gebied van 3D-printen is ENGIE in staat om processtabiliteit en herhaalbaarheid te garanderen.

Ben je op zoek naar een partner die jouw opdrachten realiseert in no-time? ENGIE beschikt over een modern machinepark, hoog opgeleide medewerkers en antwoordt op de hoogste kwaliteitsnormen.