Persbericht

Knauf Insulation heeft een dubbele ambitie: de overgang naar duurzamer energiegebruik begeleiden en mee de competenties van de beroepsbevolking ontwikkelen in Wallonië. Vandaag, 7 mei 2019, huldigt het bedrijf op de site van Visé en in aanwezigheid van minister Jeholet de zonnepanelen- en industriële led-verlichtingsinstallaties en haar nieuwe opleidings- en begeleidingscentrum voor isolatieberoepen in.

Knauf Insulation: een groeiend bedrijf met producten van de toekomst

Knauf Insulation is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van isolatiematerialen. De Visé-site produceert dat soort materialen op basis van glaswol en viert dit jaar zijn 40-jarige bestaan.

Het exporteert 80% van zijn productie binnen een straal van 800 km. Frankrijk, Nederland, Duitsland en Scandinavië vormen de belangrijkste Europese markten, maar het bedrijf is ook aanwezig in Afrika.

Knauf Insulation Visé telt ongeveer 350 werknemers. Knauf stelt in België in totaal 850 personen te werk, waarvan 700 in Wallonië.

De heer Mark Leverton, Directeur-generaal West-Europa bij Knauf Insulation, legt uit: «We zijn er erg trots op dat we op de Visé-site de glaswol produceren waarmee gebouwen geïsoleerd worden, wetende dat die meer dan 40% van het energieverbruik in Europa vertegenwoordigen. Bij Knauf Insulation doen we ons uiterste best om de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Een voorbeeld: met elke ton CO2 die tijdens de productie van onze producten uitgestoten wordt, wordt een uitstoot van 250 ton CO2 vermeden tijdens de levensduur van die producten. Onze glaswol wordt namelijk vervaardigd van 80% gerecycleerd glas en ons ECOSE-bindmiddel is plantaardig.

Om u een beeld te geven, in 40 jaar glaswolproductie in Visé is er dankzij onze isolaties in gebouwen in Europa 200 miljoen ton CO2 minder uitgestoten, hetzij evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 85 miljoen dieselauto’s! »

Ter indicatie, de totale CO2-uitstoot in Wallonië bedraagt jaarlijks 250 miljoen ton.

Inhuldiging van een Experience Center

Wallonië en Europa in het algemeen hebben vandaag de dag te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel en met een dringende nood aan energie-efficiëntere gebouwen.

Om deze uitdagingen aan te gaan, biedt ons nieuwe Experience Center installateurs en andere actoren in de isolatiesector dé praktische en certificerende opleiding waarmee ze het beste kunnen halen uit onze technische oplossingen. Onze teams bieden hun expertise aan aan elke professional die geïnteresseerd is in het bouwen van koolstofarme gebouwen.

“Ongeacht de grootte van het gebouw, een geslaagde energetische renovatie vraagt om een optimale uitvoering, net zoals een nieuw gebouw een aangepast ontwerp vereist. Bij Knauf Insulation kijken we toe op de goede uitvoering van onze oplossingen, en vormen en begeleiden we de vakmensen uit de bouwsector die warmte- en geluidsisolatietechnieken en brandbeveiliging toepassen”,vertelt Yosr Melki, Directrice Marketing & Communication West-Europa bij Knauf Insulation.

Inhuldiging van de zonnepanelen- en led-installaties

Energiebesparing is niet enkel ons beroep, maar ook één van onze waarden. We hebben twee energieprojecten op poten gezet waarmee de site van Knauf Insulation Visé zijn CO2-uitstoot met ongeveer 2200 ton per jaar kan verminderen.

« We hebben ambitie en investeren om onze site te Visé als hét voorbeeld van een lagere ecologische voetafdruk te laten fungeren. Voortdurende verbetering zit in ons DNA en daardoor kunnen we bovendien onze competitiviteit verbeteren, aangezien de elektriciteitskosten in Wallonië steeds zwaarder wegen op de industriële competitiviteit van de regio”, legt Olivier Douxchamps, Directeur van de fabriek, uit.

Er zijn meerdere projecten lopende om het energieverbuik tijdens het proces en op de kantoren te optimaliseren, maar ook om hernieuwbare energie te produceren op de site.

Beschrijving van de twee energieprojecten

De installatie van 6000 zonnepanelen op onze site, in samenwerking met onze partner RENO-SOLUTIONS, zal voor een productie van 1700 MWh/jaar zorgen, waardoor de site de vierde grootste Waalse installatie wordt op vlak van elektriciteitsopwekking uit zonnepanelen (de tweede grootste met panelen op het dak van de gebouwen). Dankzij die installatie zal er 790 ton minder CO2 per jaar uitgestoten worden, wat overeenkomt met het verbruik van 525 huishoudens.

Met reeds meer dan 6000 installaties op zijn naam, waarvan meerdere belangrijke realisaties (Prayon te Engis, Armacelle Benelux te Thimister of Sapa Extrusion te Raeren), is het bedrijf Reno-Solutions de ideale partner voor dit project.

De werken zijn probleemloos verlopen en dat ondanks de complicaties die werken tijdens de winter met zich meebrengen“, vertelt Laurent Boulanger van Reno-Solutions.
Er is uiteraard topmateriaal geïnstalleerd. “De gehele installatie werd geplaatst met de SolarEdge-technologie. Daarmee wordt energieverlies door schaduw of verschillen tussen modules verminderd, zodat de energieproductie per paneel gemaximaliseerd wordt. Met SolarEdge wordt de prestatie van de beste modules niet beïnvloed door die van de minder goede modules. Die optimalisatie van de zonnige gedeeltes garandeert het beste rendement».

Dankzij de installatie van led-verlichting, in samenwerking met onze partner ENGIE Fabricom, wordt ons energieverbruik met factor 4 verminderd. Sinds eind 2017 hebben we bijna alle binnenverlichting van de gebouwen vervangen door led-verlichting.Er werden reeds 10 km kabels, 100 aanwezigheidsmelders en 1253 nieuwe led-armaturen geïnstalleerd. Tegen eind 2019 zal de elektriciteitsbesparing ongeveer 3000 MWh/jaar bedragen.  Dankzij deze overgang wordt de uitstoot van 1200 ton CO2/jaar vermeden, wat overeenkomt met het verbruik van 860 huishoudens.

Marck Dirckx, Directeur-generaal van ENGIE Fabricom: “ENGIE heeft de ambitie om een koploper te zijn in de koolstofvrije transitie. De led-installatie bij Knauf Insulation, één van de belangrijkste installaties in Wallonië, geeft deze ambitie weer. Het laat onze diepgewortelde expertise in dat domein zien, net zoals onze lichtinstallaties in talrijke andere bedrijven, monumenten en infrastructuren in het land (Arcelor, Belfort van Mons, Kasteel van Bouillon en wegtunnels). De installatie is één van de facetten van de brede waaier aan energie-efficiënte oplossingen die wij onze klanten bieden. We zijn er trots op dat we dit bedrijf mee deel kunnen laten uitmaken van een nog duurzamere toekomst, een bedrijf dat daar reeds in de eerste 40 jaar van zijn bestaan hier in Visé aan heeft bijgedragen!»