ENGIE Fabricom investeert sterk in zijn site van Hoboken: 48 nieuwe medewerkers, uitbreiding van diensten voor offshore windparken en nieuw kantoorgebouw

Persbericht

ENGIE Fabricom, onderdeel van de ENGIE Groep, investeert fors in zijn site in Hoboken. Op de site worden hoogspanningsstations gebouwd en gemonteerd voor offshore windparken. Er wordt nu plaats gemaakt voor een nieuw kantoorgebouw, dat momenteel in ruwbouwfase is, en er komen 48 nieuwe arbeidsplaatsen bij. De diensten en competenties voor offshore windparken worden bovendien uitgebreid naar onderhoud en monitoring en alle kennis omtrent offshore windenergie wordt gecentraliseerd in een expertisecentrum. Door de investeringen in de site bevestigt ENGIE Fabricom zijn positie als Europese leider op het vlak van modulaire constructie en dienstverlening voor de offshore industrie.

Vanop zijn site in Hoboken biedt ENGIE Fabricom geïntegreerde oplossingen en diensten aan op vlak van engineering, inkoop, constructie, installatie en inbedrijfsstelling van modules voor grootschalige toepassingen, voornamelijk hoogspanningsstations voor offshore windparken. Momenteel bouwt ENGIE Fabricom onder andere aan twee hoogspanningsstations en hun substructuur voor SeaMade, met 487 MW het grootste Belgische offshore windpark in de Noordzee.

Een hoogspanningsstation vormt de schakel tussen de individuele windturbines. Het converteert de geproduceerde energie (onder een spanning van 33 of 66 kV) naar een spanning van 220kV en transporteert ze via een exportkabel naar het transmissienetwerk op land. De afgelopen jaren haalde ENGIE Fabricom heel wat grote projecten binnen voor de bouw van offshore windparken in de Noordzee, zoals de bouw van een hoogspanningsstations voor Norther, Merkur en Hohe See.

Door de sterke groei van deze activiteiten investeert ENGIE Fabricom nu 5 miljoen euro in zijn site in Hoboken. Sinds 2012 werd er al 12 miljoen euro geïnvesteerd, onder andere voor de verhoging van de productiehal, een nieuw voorzieningsgebouw en uitbreiding van de werkzone op de site. Nu komt er dus een nieuw kantoorgebouw, met een oppervlakte van 3.300 m², dat niet alleen plaats zal bieden aan een honderdtal medewerkers die er momenteel tewerkgesteld worden, maar ook aan 48 nieuwe collega’s waarnaar de onderneming op zoek gaat. Er wordt vooral gezocht naar technische profielen, ingenieurs, technici en projectleiders. Zowel starters als meer ervaren kandidaten komen in aanmerking. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op de website van ENGIE Fabricom. Het nieuw kantoorgebouw zal tegen de zomer van 2020 klaar zijn.

Ook de diensten voor offshore windparken breiden uit. Naast de huidige EPCIC-activiteiten (‘engineering-procurement-construction-installation-commissioning’), zal ENGIE Fabricom nu ook zijn diensten en competenties aanbieden voor het onderhouden van de volledige windmolenparken en het monitoren vanop afstand. Dit laatste gebeurt vanuit een nieuw opgericht expertisecentrum op de site van Hoboken, waar alle kennis en ervaring van 30 jaar binnen de ENGIE Groep in dit domein gebundeld wordt. In samenwerking met andere entiteiten van de Groep zoals onderzoekscentrum ENGIE Laborelec, engineering specialist Tractebel ENGIE en de entiteit die voor de onderhoudsondersteuning zorgt European Maintenance Support, zouden de hoogspanningsstations en windmolens vanop afstand en autonoom opgevolgd kunnen worden. Het nieuwe expertisecentrum zal ook voortdurend nieuwe technieken en technologieën bestuderen.

Mark Dirckx, CEO ENGIE Fabricom: “Offshore windenergie heeft een zeer sterk potentieel in de huidige uitdagingen rond energie en klimaat en zal ongetwijfeld nog sterk groeien tegen 2030. Met deze nieuwe  investering van 5 miljoen euro van ENGIE Fabricom in de site van Hoboken, 48 nieuwe medewerkers en de uitbreiding van zijn diensten, blijven we inzetten op de ontwikkeling van offshore wind en dragen we bij tot de ambitie van ENGIE om de leider van de ‘zero carbon’ transitie ‘as a service’ te zijn. Als partner willen we de complexiteit van de transitie voor hen beheren en geïntegreerde oplossingen ontwikkelen die voldoening en comfort bieden.”