Het consortium van ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en GeoSea kreeg een contract toegewezen voor de bouw en de installatie van de SeaMade offshore windmolenparken in de Noordzee. Het consortium zal de twee hoogspanningssubstations en hun substructuur bouwen die bestemd zijn voor de zones Mermaid en Seastar.

SeaMade NV

SeaMade is de naam van twee gecombineerde offshore windprojecten, Mermaid en Seastar, in het Belgische deel van de Noordzee. Mermaid heeft een capaciteit van 235 MW en bevindt zich op ongeveer 50 km van de Belgische kust. Seastar bevindt zich dichter bij het vasteland op ongeveer 40 km van de kust en heeft een capaciteit van 252 MW.
SeaMade zal bestaan uit 58 SGRE (Siemens Gamesa Renewable Energy) windturbines en zal groene energie leveren aan ongeveer 485.000 huishoudens. Met dit project wordt per jaar een uitstoot van 500.000 ton CO2 vermeden.

Een consortium met een bewezen staat van dienst

Na de succesvolle samenwerking voor een aantal eerdere offshore windparken beslisten ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en GeoSea om ook voor het SeaMade-project hun krachten te bundelen. Zij zullen instaan voor de volledige EPCI (engineering, procurement, constructie, transport, installatie en inbedrijfstelling) van beide hoogspanningssubstations.

Hernieuwbare energie als sleutelelement in de energietransitie

Hernieuwbare energiebronnen spelen een sleutelrol in de transformatie van ons energielandschap. Vooral de offshore windparken op de Noordzee zijn onontbeerlijk in het Belgische klimaatplan voor het behalen van de Europese doelstellingen.

De verschillende partners van het consortium bundelden hun expertise om bij te dragen tot deze transformatie.

ENGIE Fabricom zal instaan voor de globale ontwerpcoördinatie en de integratie van alle systemen van de offshore substations op de construction yard in Hoboken. ENGIE Fabricom zal ook verantwoordelijk zijn voor de LS & hulpsystemen en voor Piping & Mechanical.

Tractebel zal verantwoordelijk zijn voor de basis- en gedetailleerde engineering, procurement, testing en inbedrijfstelling van de HS/MS uitrusting.

Smulders zal verantwoordelijk zijn voor de volledige engineering, procurement, fabricage en corrosiebescherming van de staalconstructies voor de topsides en de substructuren bestaande uit de transitiestukken en monopiles.

GeoSea zal verantwoordelijk zijn voor het transport en de installatie van de topsides en de substructuren van on-shore naar hun uiteindelijke offshore locatie.

 

Over ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom ontwerpt, bouwt en onderhoudt multitechnische installaties voor bedrijven en lokale besturen. Veel van haar oplossingen verbeteren de mobiliteit, veiligheid, de distributienetten en het aandeel van hernieuwbare energieën, maar ook de operationele en energieprestaties in industriële omgevingen. ENGIE Fabricom en haar dochterondernemingen zijn actief in België en het buitenland. Zij realiseerden in 2017 een omzet van 1,27 miljard euro en tellen meer dan 6.000 medewerkers.

Over Tractebel

Tractebel staat aan de spits van de energietransitie en levert een volledig gamma van engineering- en adviesdiensten doorheen de volledige levenscyclus van de projecten van haar klanten, waaronder design en projectmanagement. Als een van ’s werelds grootste advies- en ingenieursbureaus en met meer dan 150 jaar ervaring is het onze missie om actief vorm te geven aan de wereld van morgen. Met om en bij de 4.500 experts en vestigingen in 33 landen, werken we samen met onze klanten aan multidisciplinaire oplossingen in energie, water en infrastructuur.

Over Smulders

Smulders is een internationaal staalconstructiebedrijf met een beproefde reputatie in de engineering, productie, levering en montage van voornamelijk zware, technisch complexe en architectonische staalconstructies. Met meer dan 50 jaar ervaring op zijn terrein was Smulders reeds in de pionierstijd van windenergie meer dan 15 jaar gelden de logische keuze voor offshore windstructuren. Vandaag is Smulders een gevestigde marktleider en leverde het al 20 substations, meer dan 1.500 transition pieces en meer dan 100 jackets.

Over GeoSea

GeoSea is een dochteronderneming van DEME die gespecialiseerd is in complexe offshore waterbouwprojecten. GeoSea biedt een ruime waaier van diensten aan eigenaars van offshore installaties, aan waterbouwconsultants en -aannemers in de sectoren offshore olie & gas, hernieuwbare energie en civiele techniek. Deze diensten omvatten het hameren en boren van sokkels met een grote diameter voor offshore constructies zoals steigers, aanmeervoorzieningen, bruggen, offshore windmolenparken, de installatie van offshore structuren, platformen en geotechnische onderzoeken op grote dieptes.

Over SeaMade

SeaMade NV, een samentrekking van SEAstar en merMAID, is een samenwerking tussen:

  • Otary RS NV – 70%
  • Electrabel NV – 17,5%
  • Eneco Wind Belgium SA – 12,5%

Over Otary RS NV

Het Otary partnership is een groepering van een aantal Belgische specialisten in hernieuwbare energie, waaronder investerings- en ontwikkelingsbedrijven Green Offshore en Power @ Sea, baggerbedrijf en marine engineeringspecialist DEME en groene energiespelers Aspiravi en Elicio. De Waalse milieuholding SRIW Environnement en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsvoorzieningsholdings Z-Kracht/Nuhma en Socofe zijn aandeelhouders van Otary.

Naast de concessies voor SeaMade, bezit Otary ook de concessie voor Rentel.

 

Perscontacten:

Smulders
Britt Weckx – Marketing Coordinator
T. +32 114 672 281
E. britt.weckx@smulders.com

ENGIE Fabricom
Anne-Sophie Hugé – Head of Press Office ENGIE
T. +32 518 60 20
E. anne-sophie.huge@engie.com

Tractebel

Pierre Cerckel – Head of Sales Energy Storage and Transmission
T. +32 2 773 74 87
E. pierre.cerckel@tractebel.engie.com

GeoSea
Vicky Cosemans – Head of Communications DEME Group
T. +32 3 250 59 22
E. cosemans.vicky@deme-group.com

SeaMade
Mathias Verkest – CEO SeaMade
T. 499 55 49 80
E.  Verkest.mathias@otary.be