Vlaanderen wil ervoor zorgen dat zijn havens ook in de toekomst groeimotoren blijven voor de economie. Daarom investeerde de Vlaamse overheid fors in een nieuw maritiem onderzoekscentrum in Oostende. ENGIE Fabricom werd door hoofdaannemer ARTES Depret aangezocht om de complete elektrische installatie van het sleeptank- en golfbadcomplex te verzorgen.

Onze regio behoort tot de wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde. De Vlaamse overheid wil dat graag zo houden en investeerde daarom, samen met KU Leuven en Universiteit Gent, 30 miljoen euro in de bouw en de uitrusting van een nieuw maritiem onderzoekscentrum. Het gigantische gebouw maakt deel uit van het wetenschapspark in Oostende. Er zal er baanbrekend onderzoek gebeuren naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en constructies op zee en het centrum moet er mee voor zorgen dat de ontwikkeling van het havengebied een boost krijgt.

De zee en de haven op schaal

Het complex bestaat in hoofdzaak uit een sleeptank en een kust- en oceaanbassin. De sleeptank van 174 meter op 20 meter kan gevuld worden met 1 meter water om het manoeuvreergedrag te testen van scheepsmodellen die tot 8 meter lang kunnen zijn.

In het kust- en oceaanbassin van 30 meter op 30 meter zullen dan weer gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden.

ENGIE Fabricom mee in de spits

ENGIE Fabricom werd door algemeen aannemer ARTES Depret aangezocht om de elektrische installatie te voorzien voor zowel de bassins, de 4 grote ateliers met opslagruimte en het kantoorgedeelte van 2 verdiepingen.

“We zijn trots dat we onze bijdrage konden leveren aan de realisatie van dit speerpuntproject”, zegt projectmanager Joeri Van Rentergem van ENGIE Fabricom. “Onze experts hebben ervoor gezorgd dat de meetinstrumenten van de onderzoekers en de technische installaties alvast niet zonder elektrische stroom zullen vallen. Daartoe plaatsten we onder meer 35kWP aan zonnepanelen, 6 km kabelbanen, 58 km laagspanningskabels, 20 km datakabel en 1,5 km glasvezelkabel.

Ook de ledverlichting boven de sleeptank en het golfbassin, de buitenverlichting en de data-installatie maakten deel uit van het project. Verder namen we de brand-, toegang-, en inbraakinstallatie voor onze rekening. Vooral de werkhoogte en de moeilijke bereikbare plekken in de enorme hallen, maakten het werk bijzonder.

We maakten er echter een erezaak van om mooi werk te leveren. En dat mag u letterlijk nemen. Het was onze ambitie om van de volledige opbouwinstallatie niet alleen technisch maar ook etsthetisch een meerwaarde te maken, in lijn met de strakheid van de betonnen structuur.”

De werken begonnen in het voorjaar 2017 en de bouw werd in april 2019 afgerond. De exploitatie start in 2020.

Technische fiche

Fabricom zorgde voor de complete elektrische installatie bestaande uit:

  • 2 middenspanningscabines uitgerust met 1 transfo van 1.250kVA, 1 subcabine met 2 transfo’s respectievelijk 250 en 500kVA
  • 15 elektrische borden
  • 35 kWP aan zonnepanelen
  • de binnenverlichting met onder meer ledrails boven de sleeptank en de golfbak en de bijhorende sturing
  • de buitenverlichting
  • de brand-, toegang-, en inbraakinstallatie
  • de volledige data-installatie met 6 dataracks
  • de bliksembeveiliging op en rond het gebouw

ENGIE Axima zorgde als onze onderaannemer bijkomend voor de HVAC-technieken en de sanitaire installatie voor dit project.

Architect: Signum+ Architects

Studiebureau : Technum