Persbericht

TenneT TSO B.V. heeft na een Europese aanbesteding de joint venture ENGIE Fabricom – Iemants (dochteronderneming van Smulders) geselecteerd voor de bouw van een offshore transformatorstation voor de windmolenzone Hollandse Kust (Noord). De joint venture is tevens de preferred contractor voor de volgende offshore projecten van TenneT, het Hollandse Kust (west) Alpha en het Hollandse Kust (west) Beta platform.

De werkzaamheden voor de joint venture van het project Hollandse Kust Noord bestaan uit de engineering, inkoop, bouw, offshore installatie, aansluiting en het testen van het offshore transformatorstation. Het offshore transformatorstation bestaat uit een 45 meter hoge jacket van 1.930 ton en 870 ton palen die geplaatst zal worden in 24 meter waterdiepte en een topside bestaande uit 4 dekken met een gewicht van ca. 4.100 ton. De topside is 47 meter lang, 35 meter breed en 25 meter hoog (exclusief antennetoren en topdekkraan).

Consortium ENGIE Fabricom – Iemants, een consortium met een bewezen staat van dienst

Iemants, dochteronderneming van Smulders, is verantwoordelijk voor de engineering, inkoop en bouw van de staalconstructies voor zowel de topside als de jacket. Alle werken worden inhuis uitgevoerd, op de productiefaciliteiten van Smulders in Arendonk, Balen en Hoboken (België). De eindmontage gebeurt op de werf van ENGIE Fabricom. De jacket zal gemonteerd worden op de werf in Vlissingen (Nederland).

ENGIE Fabricom is verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, integratie, bouw en het testen (on- en offshore) van alle LV, MV, HV en hulpsystemen voor de jacket en topside van het offshore transformatorstation Hollandse Kust Noord. De engineering, inkoop, constructie, integratie en onshore testen voor de topside systemen zullen plaatsvinden op de ENGIE Fabricom werf in Hoboken. Voor de jacket zullen deze activiteiten plaatsvinden op de montagewerf in Vlissingen.

De engineering is reeds gestart, de constructie van de topside en jacket zal starten in oktober 2020. De load-out van de jacket staat gepland voor de herfst van 2021. De topside zal in het voorjaar van 2022 de werf in Hoboken verlaten.

Guus Siteur, project lead HKN/HKWa platform van TenneT: Met dit contract bouwt TenneT voort op haar strategie om de Nederlandse energietransitie mogelijk te maken dankzij rendabele, gestandaardiseerde offshore transformerstations. Tijdens de aanbestedingsfase zijn extra inspanningen geleverd op het gebied van milieu, kwaliteit en veiligheid. TenneT kijkt uit naar een positieve samenwerking met de joint venture ENGIE Fabricom – Iemants, die veel ervaring heeft op het gebied van de bouw van offshore transformatorstations.

Hans Schipper, JV project manager HKN: “We zijn er trots op dat we door TenneT zijn geselecteerd voor de bouw van het offshore transformatorstation Hollandse Kust Noord, dat deel uitmaakt van een ontwikkelingsstrategie van groene energie voor zowel ENGIE Fabricom als Smulders. Wij hebben er vertrouwen in dat de expertise van TenneT in deze gestandaardiseerde 700 MW offshore transformatorstations, in combinatie met de brede ervaring van de joint venture in de ontwikkeling van offshore transformatorstations in de afgelopen decennia, zal leiden tot een veilige en succesvolle oplevering. We kijken uit naar de samenwerking met TenneT en hopen om een duurzame relatie op te bouwen in de offshore windindustrie.”

 

Over Hollandse Kust Noord

De Hollandse Kust Noord, West alfa and West bèta offshore platformen zijn gelegen in de Nederlandse Noordzee. In 2030 komt 40 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte van windturbines op zee. TenneT realiseert de netaansluitingen voor deze windparken. Deze drie 700 MW platformen worden de vijfde, zesde en zevende grootschalige netaansluitingen voor offshore wind energie in Nederland die door TenneT worden gebouwd en beheerd. Meer informatie is te vinden op www.windopzee.nl en www.klimaatakkoord.nl/elektriciteit

Over ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom ontwerpt, bouwt en onderhoudt multitechnische installaties voor bedrijven en lokale besturen. Veel van haar oplossingen verbeteren de mobiliteit, veiligheid, de distributienetten en het aandeel van hernieuwbare energieën, maar ook de operationele en energieprestaties in industriële omgevingen. ENGIE Fabricom en haar dochterondernemingen zijn actief in België en het buitenland. Zij realiseerden in 2019 een omzet van 1,24 miljard euro en tellen meer dan 5.500 medewerkers.

Over Smulders

Smulders is een internationaal staalconstructiebedrijf met een gevestigde reputatie in de engineering, productie, levering en montage van voornamelijk zware, technisch complexe staalconstructies. Met meer dan 50 jaar ervaring op zijn terrein was Smulders reeds in de pionierstijd van windenergie bijna 20 jaar gelden de logische keuze voor offshore windstructuren. Vandaag is Smulders een gevestigde marktleider en leverden ze al 30 substations, meer dan 1.800 transition pieces en meer dan 100 jackets.

Over Eiffage Métal

Eiffage Métal, onderdeel van de Eiffage Groep, legt zich toe op turnkey staalbouw. De teams van Eiffage Métal zijn gespecialiseerd in het design en build van gebouwen, façades en technische constructies. Het bedrijf is gespecialiseerd in complexe multitechnische projecten en is tevens een toonaangevende industriële speler, met name op het gebied van de bouw van offshore windparken. Eiffage Métal is in heel Europa en internationaal aanwezig en heeft meer dan 2300 medewerkers en 9 vestigingen.