De Belgische en Nederlandse marine plaatsten een openbare aanbesteding voor de bouw van twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. ENGIE Fabricom dingt als partner van de Belgisch-Nederlandse tijdelijke handelsvereniging Damen – Imtech mee naar het contract voor het ontwerp en de levering van  elektromechanische installaties.

Samen UP naar steeds veiligere wateren

ENGIE Fabricom is niet aan haar proefstuk toe, zowel op vlak van scheepsbouw als voor de uitvoering van elektromechanische projecten voor de Belgische defensie. ENGIE Fabricom, onder het toenmalige ENI, was in de periode 1970 – ‘80 jarenlang de hofleverancier voor de elektrische installaties aan boord van de fregatten en tripartite mijnenjagers van de Belgische marine. Tussen 2002 en 2005 voerde ENGIE Fabricom de modificaties uit voorzien in het kader van de consolidatie van de drie fregatten van de Belgische marine. Daarnaast werkten onze teams ook meermaals samen met Defensie voor de installatie en het onderhoud van diverse bewakingssystemen, de centrale walbewaking en de renovatie van een horizontale scheepslift voor mijnbestrijdingsvaartuigen. ENGIE Fabricom is tevens al jarenlang betrokken bij de uitrol en het onderhoud van tal van civiele marine systemen voor Vlaamse en Belgische overheidsinstanties.

Met het nieuwe contract wil ENGIE Fabricom haar technologisch, duurzaam en innovatief partnership met de Belgische en Nederlandse marines verder uitbouwen. Daarnaast willen we vanuit onze huidige vestiging in Oostende inzetten op de uitrol van bijkomende infrastructuur ter ondersteuning van de Marinebasis van Zeebrugge.

Creatie van maritieme kennishub in België

De THV onder leiding van Damen en Imtech heeft voor de uitvoer van het project verschillende Belgische bedrijven, waaronder ENGIE Fabricom, gevraagd om de krachten te bundelen. Naast de vereisten die gesteld worden in het kader van de openbare aanbesteding, kijken alle partners ook naar mogelijke ontwikkelingen op (midden)lange termijn. De focus ligt bijgevolg niet enkel op het ontwerp, de bouw en inbedrijfstelling van de twaalf nieuwe scheepsplatformen. Men wil samen met de marines, die reeds sinds 1948 samenwerken binnen BENESAM, onderwijsinstellingen en kenniscentra onderzoeken hoe de Belgische Defensie Technologische en Industriële Basis (DTIB) versterkt kan worden. Door het creëren van een Belgische ‘Mine Counter Measure Valley’ kennishub – het MCM Valley concept –  willen we op internationaal niveau voorloper blijven op vlak van mijnenbestrijding.

Mijnenbestrijdingsvaartuigen

Mijnenbestrijdingsvaartuigen zoeken en ontmantelen explosieven onder water. Zij patrouilleren ook in onze Belgische kustwateren en ondersteunen de Kustwacht, politie en douane. Ze worden daarnaast ingezet bij maritieme calamiteiten, milieurampen, het zoeken naar scheepswrakken en verloren scheepslading. Mijnenbestrijdingsvaartuigen houden onze drukbevaren kustwateren en havens veilig; een vitale voorwaarde voor de Belgische en Nederlandse maritieme economie. Deze schepen zijn voorzien van diverse, hoogtechnologische watersensoren, zoals sonarsystemen, en op afstand bestuurbare drones – onder, op en boven het water – die gevaarlijke objecten kunnen zoeken en onschadelijk maken.

 

Meer info omtrent het project: http://nlnavy.damen.com/#mine-countermeasures-vessels