Op 17 oktober werd een installatie ingehuldigd van maar liefst 13.700 fotovoltaïsche panelen op de daken van Pasfrost, een gekende producent en distributeur van diepvriesgroenten. Dit is de grootste installatie van zonnepanelen ooit geplaatst door ENGIE in Vlaanderen.

Met een totale capaciteit van 5 MW nemen ze een dakoppervlakte van 31.500 m² in, ofwel het equivalent van 4 voetbalvelden. De panelen zullen jaarlijks 4000 MWh produceren, het equivalent van het verbruik van 1160 gezinnen. Ze vermijden een uitstoot van 1.850 ton CO2 per jaar, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 800 dieselvoertuigen.  De lokaal geproduceerde groene stroom wordt rechtstreeks door Pasfrost afgenomen en gaat dus niet naar het elektriciteitsnet. Deze installatie is uitgevoerd door ENGIE Fabricom, die ze ook de komende tien jaar zal onderhouden.

Dit project is een nieuwe stap in de jarenlange nauwe samenwerking tussen ENGIE en Pasfrost op het gebied van energieoptimalisatie. Onderzoekscentrum ENGIE Laborelec werd zo’n tien jaar geleden aangesteld als onafhankelijk energiedeskundige in het kader van een energiebeheersovereenkomst (EBO), dat Pasfrost helpt om als industriële verbruiker minder en op een slimmere manier energie te verbruiken. Deze EBO resulteerde onder meer in een optimalisatie van het koelsysteem, het plaatsen van een warmterecuperatie, het vervangen van klassieke verlichting door LED-verlichting en de integratie van een energiemanagement-systeem.  ENGIE is daarnaast de vaste energieleverancier (elektriciteit en gas) van het diepvriesgroentebedrijf en begeleidt hen in allerlei energiebesparingsinitiatieven.

Deze installatie kadert in de ambitie van ENGIE om koploper te zijn in de koolstofvrije transitie “as a service”.  D.w.z. om haar klanten te helpen hun eigen energietransitie te maken met groene, lokale en efficiënte energie.