Op dinsdag 29 en woensdag 30 mei vindt een belangrijke fase in het project voor de bouw van de pompinstallaties en waterkrachtcentrale in Hasselt plaats. ENGIE Fabricom en Hye plaatsen er de de drie grootste archimedesschroeven ter wereld die samen een vermogen zullen kunnen opwekken van 1200 kW.

Om de binnenvaart op het Albertkanaal ook in droge periodes te garanderen, besloot de nv Vlaamse Waterwegen om waterkracht- en pompinstallaties te bouwen op de zes sluizencomplexen van het Albertkanaal: Wijnegem, Olen, Ham, Hasselt, Diepenbeek en Genk. Dankzij de pompinstallaties kan het waterverbruik van de sluizen beperkt worden, door het water onder aan de sluis terug naar boven te pompen. In periodes waarbij er voldoende water beschikbaar is, kan de installatie zelf groene stroom produceren uit waterkracht, dankzij het hoogteverschil van 10 meter.

Grootste archimedesschroeven ter wereld

De installatie in Hasselt is de derde concrete realisatie, na Ham in 2011 en Olen in 2013. ENGIE Fabricom is hierbij verantwoordelijk voor de elektromechanische en technische uitrusting van de installatie, waaronder het leveren en plaatsen van de drie Archimedesschroeven of vijzelpompen. Dit type schroef heeft een speciale vorm, zodat het water in een ronde omgang niet kan teruglopen naar beneden. In combinatie met de schuine stand, kan het water omhoog getransporteerd worden. De archimedesschroeven die in Hasselt geplaatst worden, behoren tot de grootste schroeven ter wereld met een debiet van 5 m³/seconde, een diameter van 5 meter en een lengte van 22 meter.

Er werd bovendien gekozen voor een ecologische technologie. Dankzij de grote waterkamers en de tragere rotatie van dit type schroeven wordt de schade aan het visbestand tot een minimum beperkt.

Dit project sluit naadloos aan bij de ambitie van ENGIE Fabricom om oplossingen te bieden voor een wereld in transitie. Enerzijds op vlak van mobiliteit, dankzij een efficiëntere doorstroom van de binnenscheepvaart. Maar ook op vlak van hernieuwbare energie, dankzij de productie van groene stroom.