Warmtebehandeling & afkoeling

Na het buigen, vooral bij zware wandmaterialen of speciale staallegeringen, kan het nodig zijn om de mechanische eigenschappen van de buis door middel van een warmtebehandeling te herstellen. Dergelijke behandelingen omvatten spanningsvrij gloeien, normaliseren, afschrikken en tempering en een warmtebehandeling met oplossend gloeien.

Voor het uitvoeren van deze  warmtebehandeling  beschikt ENGIE Fabricom over 3 ovens die temperaturen tot 1.200°C kunnen bereiken. Deze worden continu gemonitord door thermo-elementen die zich in elke zone bevinden, waardoor correcte en evenwichtige temperaturen doorheen het warmtebehandelingscyclus worden gegarandeerd.

Om te voldoen aan de hoge eisen met betrekking tot materiaaleigenschappen die de olie-, gas en energie-industrie stelt, kan ENGIE Fabricom verschillende soorten afkoeling aanbieden. Na een warmtebehandeling kunnen bochten in water worden ondergedompeld (afschrikken), in stilstaande of geforceerde lucht worden afgekoeld om de juiste mechanische en corrosieve eigenschappen te bekomen.