Hot induction bochten

ENGIE Fabricom beschikt als ’s werelds grootste fabrikant van hot induction bochten over de vereiste technologische en machinale capaciteiten om bochten te produceren voor de meest geavanceerde onshore en offshore olie-, gas- en waterpijpleidingen  en specifieke toepassingen in de chemische, petrochemische en energiesector.

Onze koploperpositie is het resultaat van de ervaring die gedurende meer dan 45 jaar is opgedaan op het gebied van productie en ontwikkeling, en wordt volledig ondersteund door gedetailleerde testresultaten die tijdens deze periode zijn vergaard.

ENGIE Fabricom beheert 3 productielijnen die buizen met diameters tot 64″ (1.600 mm) kunnen buigen. Elk van deze productielijnen biedt een hoge mate van flexibiliteit wat de bochtradius, de bochthoek en het buigvlak betreft. Onze machines bevinden zich in Grimbergen (BE) en worden door computers aangestuurd, waardoor we kleine toleranties kunnen behalen. ENGIE Fabricom werkt met elk type materiaal, waaronder naadloze of gelaste buizen in koolstofstaal en roestvrij staal, duplex en superduplex en clad buizen alsook de meest complexe staallegeringen.

We kunnen offertes opmaken voor onder meer enkele bochten, de serieproductie van buizen, pijpstukken, J-tubes en riser bends, torus bends, in alle maten met een diameter tot 64″. De productie van volledige pijpstukken uit rechte leidingen vermijdt heel wat laswerk en de daaraan verbonden kosten en risico’s. Door het laswerk in het systeem te verminderen, verbetert de integriteit en de veiligheid van de installatie en verminderen inspecties tijdens het gebruik

Ons aanbod

 • Buigen van pijpstukken in een enkele lengte en dit in meerdere vlakken
 • Volledige prefabricage van hogedrukleidingsystemen
 • Warmtebehandeling (spanningsvrij gloeien, normaliseren, temperen, afschrikken in water, …)
 • Bewerken van uiteinden: vlak uiteinde, laskanten en verjongen
 • Staalstralen en beschilderen ter bescherming tijdens transport
 • Beitsen en passiveren
 • Interne en externe coating (PE, PP, FBE, cementeren, …)

Ons machinepark

 • 3 inductiebuigtoestellen voor buisdiameters tot 64 inch (1.600 mm)
  ENGIE Fabricom werkt met 3 computergestuurde productielijnen die diameters van 2″ tot 64″ (1.600 mm) kunnen buigen en die elk een hoge mate van flexibiliteit bieden.
 • 3 ovens voor warmtebehandelingen na het lassen of buigen
  Na het buigen kan een warmtebehandeling nodig zijn, vooral bij hoge wanddikte of speciale staallegeringen, om de mechanische eigenschappen van de buis te herstellen. Dergelijke behandelingen omvatten spanningsvrij gloeien, normaliseren, afschrikken en tempering en een warmtebehandeling met oplossend gloeien. De ovens kunnen temperaturen tot 1.200°C bereiken.
 • Een Quench bad (13 x 5 x 5M)
 • Diverse automatische en halfautomatische lasmachines
  Onze werkplaats voor het prefabriceren van buizen heeft een capaciteit van 300 ton per maand. ENGIE Fabricom beschikt over meer dan 7.000 m² aan werkplaats en 20.500 m² aan kraanbediende opslagruimte en kan u hierdoor de volledige prefabricatie van hogedrukleidingsystemen aanbieden.
 • Volledig uitgeruste mechanische werkplaats
  De mechanische werkplaats is volledig uitgerust met mechanische snij-, afsteek, frees- (horizontale afschuining) boor- en zaagmachines. Hydraulische pompen en hydrostatische testpompen tot 1.600 bar.